CIAM-steden

tijmen van dijkVooral in de jaren ’60 en ’70 werd Europa verrijkt met CIAM-steden dan wel CIAM-uitbreidingen van steden, die hun bevolking niet meer binnen de eigen ‘muren’ konden plaatsen. Er werd vooral gebouwd voor de middenklasse, die de drukke en onveilige stad wilde ontvluchten. Er verschenen woon-omgevingen waar de auto flink kon opschieten, voor het welbevinden der burgers ruimte en groen in overvloed aanwezig was, en dezelfde burger werd voorzien van de meest moderne faciliteiten: grote winkelcomplexen, en ruime, luxe appartementen in naar de hemel reikende woongebouwen met lift. Weg met vieze, chaotische en maar onrust gevende straat. Ruimte en orde ofwel in de terminologie van die tijd: de vrijheid om jezelf samen met andere te ontwikkelen. Een doelstelling overigens, die ook Berlage zich begin 19de eeuw stelde, toen hij o.a. plan Zuid in Amsterdam mocht ontwikkelen.

In de loop der tijden raakten veel van de CIAM-wijken hun oude bestemming kwijt. De burgers trokken verder of kwamen niet. De appartementen werden een toevluchtsoord voor de onderklasse en de migranten. Ze veranderden in achterbuurten. Veel werd vervolgens weer opgeknapt en gerenoveerd, maar ook geheel of gedeeltelijk gesloopt.

De bijgaande foto’s geven een beperkt overzicht van de Ciam-steden. Het zijn foto’s van vroeger of uit de afgelopen jaren. We beginnen met Brasilia, dat onveranderd het hoogtepunt van het moderne bouwen bleef. Bijlmer-appartementen kosten daar 4x de prijs van hier. Ook Milton Keynes, ten zuidoosten van London,  handhaaft zich en kent sinds z’n ontstaan weinig problemen. Ze is minder gebaseerd op CIAM en meer op het idee van de tuinstad dat voor CIAM ontwikkeld werd. In Milton Keynes overheerst de laagbouw.

brasilia-2

le-mirail-2

sheffield_parkhill_wa261108

 

novi-grad,-sarajevo,-bosnia

Moskou-1988,-foto-Igor-Palmin

Cite-de-la-Muette

Nybohoysberget,-Stockholm

ciam-verlaten

vallingby3

milton-keynes,-stad

sarajevo

Rozzol-Melara,-Triest--photos-by-Paul-Bauer

sun-city,-42.000-inwoners

2 thoughts on “CIAM-steden

  1. Een leuk overzicht. Een kleine topografische fout: Milton Keynes ligt ten Noordwesten van London.

  2. […] En dat kan je uiteraard als stadsdeel ook doen, bijvoorbeeld als stadsdeel Zuidoost met een andere CIAM-stad, zoals Le Mirail bij Toulouse of Vallingby bij Stockholm, of als migrantenstad met een voorstad van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: