WBV’s

De Bijlmer werd oorspronkelijk door 13 woningbouwverenigingen beheerd.

Oorspronkelijk wilde de gemeente de Bijlmer aan een eigen wbv of een cluster van enkele grote wbv’s geven. Onder leiding van Rochdale kwamen de kleintjes daartegen in verzet. Ze wilden allemaal groeien, meer woningen, meer geld en dus meer personeel en beter betaalde banen voor de top.  En omdat binnen de Federatie der WBV’s iedere club een stem had, konden zij hun idee er doordrukken.

De Bijlmer kreeg alzo 13 wbv’s met ieder een bezit naar rato van hun omvang op dat moment. Sommige flats werden daarom tussen verschillende wbv’s opgedeeld. Sommige kleinen, zoals Rochdale (Kikkenstein) zouden het heel goed doen. Andere kleinen heel slecht, bijv. Ons Belang (Gliphoeve). De netste en saaiste flats waren in handen van Patrimonium (Gooioord en Daalwijk), die ook heel erg op lette op de selectie van zijn bewoners. Patrimonium was een gereformeerde club, Schaepman een katholieke. Het gros hoorde bij links: AWV, Rochdale, Dageraad en bijv. Het Oosten

De 13 waren:

 1. AWV, de  Algemene Woningbouw Vereniging
 2. Amsterdams Bouwfonds
 3. De Dageraad
 4. Eigen Haard
 5. Onze Woning
 6. Ons Belang
 7. Ons Huis
 8. Het Oosten
 9. Patrimonium
 10. Rochdale
 11. Dr. Schaepman
 12. Het Westen
 13. Zomers Buiten

+ Woningbedrijf Gemeente Amsterdam

Na 1983 waren het er nog 2: Nieuw Amsterdam, waarin 12 wbv’s hun Bijlmer-bezit afstonden en Ons Belang ( Geldershoofd – afsplitsing van het oude Gliphoeve –  en Kelbergen), plus het Amsterdams Woningbedrijf,  beheerder van de torens aan de Karspeldreef en ‘nieuwe buurtjes’ als Kortvoort, Heesterveld, Haardstee, Hoptille en Venserpolder.

De bruteringsoperatie in de jaren ’90 leidde tot velerlei fusies. Het gros van de wbv’s verdween. We kennen in Amsterdam nu nog Rochdale (groot eigenaar in de Bijlmer), Eigen Haard, Far West, De Key, Stadgenoot, de Wijkalliantie en Ymere (opvolger van het woningbedrijf). Het woningbedrijf beheerde ondermeer Hoptille, Heesterveld, Haardstee, Kortvoort, Venserpolder en de 4 torens langs de Karspeldreef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: