WBV’s

De Bijlmer werd oorspronkelijk door 18 woningbouwverenigingen beheerd.

Oorspronkelijk wilde de gemeente de Bijlmer aan een eigen wbv of een cluster van enkele grote wbv’s geven. Onder leiding van Rochdale kwamen de kleintjes daartegen in verzet. Ze wilden allemaal groeien, meer woningen, meer geld en dus meer personeel en beter betaalde banen voor de top.  En omdat binnen de Federatie der WBV’s iedere club een stem had, konden zij hun idee er doordrukken.

De Bijlmer kreeg alzo 18 wbv’s met ieder een bezit naar rato van hun omvang op dat moment. Sommige flats werden daarom tussen verschillende wbv’s opgedeeld. Sommige middelgroten, zoals Rochdale (Kikkenstein) zouden het heel goed doen. Rochdale zat bijvoorbeeld jarenlang op het absolute minimum voor leegstand: 1 %. Sommige kleinen en grote groten het heel slecht, bijv. Ons Belang (Gliphoeve) en grote broer Eigen Haard.. De netste en saaiste flats waren in handen van Patrimonium (Gooioord en Daalwijk), die ook heel erg op lette op de selectie van zijn bewoners. Patrimonium was een gereformeerde club, Schaepman een streng katholieke en Het Oosten een gewoon katholieke. Het gros hoorde bij links:  Rochdale, Dageraad en bijv. Eigen Haard.

De 13 belangrijkste wbv’s waren:

  1. AWV, de  Algemene Woningbouw Vereniging
  2. Amsterdams Bouwfonds
  3. De Dageraad
  4. Eigen Haard
  5. Onze Woning
  6. Ons Belang
  7. Ons Huis
  8. Het Oosten
  9. Patrimonium
  10. Rochdale
  11. Dr. Schaepman
  12. Het Westen
  13. Zomers Buiten

+ Woningbedrijf Gemeente Amsterdam

Na 1983 waren het er nog 2: Nieuw Amsterdam, waarin 12 wbv’s hun Bijlmer-bezit afstonden en Ons Belang ( Geldershoofd – afsplitsing van het oude Gliphoeve –  en Kelbergen), plus het Amsterdams Woningbedrijf. Laatste had geen bezit de hoogbouw, maar wel in de nieuwbouw van de jaren ’80. Allemaal complexen met middenhoog (vijf woonlagen): Kortvoort, Heesterveld, Hoptille, Haardstee en Venserpolder.

De bruteringsoperatie in de jaren ’90 leidde in Amsterdam en Nederland tot velerlei fusies. Het gros van de wbv’s verdween. We kennen in Amsterdam nu nog Rochdale (groot eigenaar in de Bijlmer), Eigen Haard, Far West, De Key, Stadgenoot, de Wijkalliantie en Ymere (opvolger van het Amsterdams Woningbedrijf).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: