Cumbernauld

een voorloper van de Bijlmer

CumbernauldNa de grote wereldoorlog was de woningnood groot, in Nederland, in Europa en dus ook in Schotland. Veel regeringen wendden zich voor de nieuwbouw tot de ideeen van het Nieuwe Bouwen, dat weliswaar voor de oorlog tot ontwikkeling was gekomen, maar een modern en rationeel antwoord had voor verlichte stedenbouw en architectuur. Het leverde lichte, intelligent ingerichte woningen, die gescheiden waren van de werkplekken – vaak nog vieze industrie – ,van verkeersonveilige en stinkende straten -waarvoor het Nieuwe Bouwen gescheiden en hooggelegen verkeersstromen bedacht, en scheiding van die plekken waar je je met anderen kon ontspannen. Het idee van de functionele stad. Alles zijn eigen plek, zodat iedere functie het best tot zijn recht kon komen. Het Nieuwe Bouwen leverde ook het idee van gelijke woningen en systeembouw, waarmee je snel woningen kon neerzetten en de standenmaatschappij onderuit kon halen. En het ademde natuurlijk nieuwe welvaart en vooruitgang, waar vooral na de oorlog zo’n behoefte was. Het gooide de oude stad en maatschappij op de brandstapel van het overwonnen verderf.

cumbernauld-townHet Nieuwe Bouwen werd het leitmotiv in steden als Rotterdam en Amsterdam, maar ook in Glasgow, dat in de buurt van de stad zijn ‘Bijlmer’ bouwde: Cumbernauld. De satellietstad werd vanaf 1955 gebouwd. Het kreeg flatgebouwen en de langzame en snelle verkeersstromen werden gescheiden. Er kwamen viaducten en loop/fiets-bruggen onder en boven de autowegen. Cumbernauld werd een hoog geprezen voorbeeld van na-oorlogs bouwen en heel de wereld reisde af. Maar net zoals de Bijlmer werd Cumbernauld het pispaaltje van de moderne bouw. Volgens veel Schotten is er nooit iets lelijkers gebouwd. Tegelijkertijd is het inkomen van de bewoners bovengemiddeld voor Schotse begrippen, de werkloosheid lager dan gemiddeld, en zijn de om hun kwaliteit geprezen huizen naar verhouding heel goedkoop. Zover wij hebben kunnen nagaan is er in Cumbernauld itt de Bijlmer ook niet gesloopt.

cumbernauld-vervoercumbernauld-centreDe voetgangers- en fietsviaducten van Cumbernauld vinden we terug in de Bijlmer. Er werd in eerste folders van de gemeente ook naar verwezen. De loop- en fietstunnels verschenen in Lelystad, de nieuwe stad waar Cornelis van Eesteren, de godfather van de Amsterdamse nieuwbouw na de oorlog en mede-uitvinder van de functionele stad, in het begin van de bouw veel bemoeienis had. Net zoals de broer van Siegfried Nassuth.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: