De flat Grubbehoeve – een sloop overlever – werd in de loop der tijd altijd redelijk verwend door gemeente, stadsdeel en woningcorporatie. Dat kwam omdat er altijd een actieve bewonersclub was. Zo draaiden bewoners van de flat vanaf 1974 het befaamde Café de Nachtegaal annex Blauwe Zaal, dat nog altijd bestaat, maar dan vooral als zaal voor allerhande activiteiten. In de Grubbehoeve ontstond evenzo het Blij met de Bijlmer Festival, van 1983 tot 1999, draaide de Roze Panter als huiskamer voor kinderen, was een vrouwenhuis, een filmhuis, de Bijlmer Galerie en een Bijlmer radiostation voor Zuidoost: meTRo.
In de flat kwam rond 2000 ook het project Koop Je Eigen Bijlmer van de grond, waardoor 90 appartementen in de flat voor 105.000 euro en minder aan Bijlmer Believers werden verkocht. De kopers kregen ook mede zeggenschap over de renovatie van de flat, hoewel die zeggenschap uiteindelijk weer ongewenst werd verklaard.
Grubbehoeve kreeg dus extra aandacht en kadootjes van de gemeente cq ‘t stadsdeel en de woningcorporatie Nieuw Amsterdam, later Rochdale, maar eerlijk gezegd: op de nieuwe speeltuin met zandvloer na was ‘t eigenlijk allemaal weggegooid geld.


Na de renovatie van Grubbehoeve in 2005 kwam er ook een sloot tussen het water van Grubbehoeve en het park van Gouden Leeuw en Groenhoven. De waters van de GK buurt werden zo verbonden met G-zuid. En dat was goed, want nu kon het water uit GK gaan stromen, zodat er meer lucht en licht in al het water kwam (bijv. de Grubbezee alias Colakreek) en daardoor meer watergroen en andere soorten vissen zoals snoek. Helaas: er kwam geen stroming: teveel hoogteverschil. Gelukkig kregen we ook twee bruggen over een nutteloze sloot. Je kan zien dat daar veel geld tegenaan werd gegooid. De brug links is onderdeel van het Guldenkruispad. Hij is hoog omdat er misschien ooit een hoog bootje onderdoor moet en zo hoog dat nogal wat mensen van de fiets af moeten. De brug rechts kwam er alleen omdat door de nieuwe sloot de grond achter het laatste deel van de flat te weinig kans op ontsnapping bood. Het is dus een vluchtroute, lekker hoog voor mensen met weinig adem, en met een trap, zodat er geen brommers overheen gaan crossen. En zo werd aan alles gedacht.

Als je goed kijkt zie je hier in het Guldenkruispad bij Grubbehoeve, net onder de metrobaan, een cirkel. Deze cirkel is bedacht door Jasper, stedenbouwer bij het stadsdeel. Hij wilde een gezellig ontmoetingspunt maken en dus zette hij om de cirkel ook leuke boompjes met hoge stammen, waardoor het vrije blikveld onder de metrobaan onderbroken werd. Natuurlijk kon dit alles alleen maar echt gezellig worden als er bankjes bij kwamen, maar die kwamen er nooit. Wat moest je daar ook? Op een bankje zitten kletsen om naar een fietser te kijken? Wat verderop, naast de metrobaan aan de Groeneveen kant, staat overigens nog een heel groot kunstwerk met marmeren palen waarop uitgehouwen teksten. Het heet Passage de Rite en werd gemaakt door Jennifer Tee.




Grubbehoeve beschikt over een collectieve ruimte, die direct aan het maaiveld grenst. Bewoners zorgden ervoor dat het buiten aangenaam toeven was. Er kwam een pracht van een pergola met een stevige tafel plus banken, er was een tuin rond de pergola met struiken en bloemen, er was een vijver gegraven waarin visjes zwommen en er stond een bankje, dat ze ergens anders vandaan hadden gesleept. Na de renovatie van de flat ging alles op de schop, want stedenbouwer Jasper had een plan en de afdeling beplantingen had een plan en niemand was verantwoordelijk. Dus ondanks allerlei beloften verdween de pergola, verdween de tafel, verdween de vijver en verdween de tuin. De bewoners kregen een foeilelijke, te lage pergola terug, die bovendien op een verkeerde plaats stond – allemaal keurig bedacht door de aannemer -, de tuin werd vervangen door een lullig perkje en er kwam een nieuwe jeu des boulesbaan, die even beroerd was als de baan die gesloopt was en indertijd ook door het stadsdeel was aangelegd.



Op de foto’s een drietal speelobjecten, die in de jaren ’90 door het stadsdeel werden neergezet. Bewoners mochten mee kiezen, maar eigenlijk viel er niets te kiezen, want er was een bepaald bedrag en deze toestellen waren het leukste dat je ervoor kon krijgen. De bewoners zeiden dus maar ja en zagen dat ze in al die jaren tot heden nauwelijks sleten. Ze zijn gewoon niet leuk. Dat werden ze een jaar geleden echter wel, want vanwege corona zette het stadsdeel er toen hekken omheen. Haha


De nieuwste verspilling – zo’n 25.000 euro – betreft de lichtbakken die bij de vier hoofdentree’s zijn opgehangen. Ze zijn bedacht door de huismeester en een bewoner/fotograaf en moeten vreemdelingen helpen de ingangen van de flat te vinden. Die ingang zit bijvoorbeeld links achterin de doorgang onder de flat, zoals op foto rechts niet te zien is. Die vreemdeling heeft natuurlijk geen idee, dat de foto die hij/zij al dan niet toevallig ziet, iets te maken heeft met het vinden van een huisnummer cq een ingang. Voor hem/haar zijn het illustraties, waarin je bij goed opletten respectievelijk een A, B, C en D verwerkt ziet. Snapt u hem?
De foto’s werden overigens met veel feestgedruis verwelkomd. Burgemeester Tanja Jadna hield een toespraak en zo deed ook de bazin van Rochdale, die voor het geld had gezorgd. Rochdale schijnt de foto’s te zien als een mooie opwaardering van het gebouw. En dat is een feestje met sprekers, muziek, drank en eten natuurlijk meer dan waard.