Bijlmer Ontwerp

Als het aan de ontwerpers had gelegen, was de Bijlmer vol gestrooid met vijvertjes, kleine pleintjes met bankjes, allerlei soorten paviljoens, een gezellige binnenstraat in de flat op 1-hoog, met de zon in het gezicht en vele winkeltjes. De politiek en geld besliste evenwel anders. We laten u hieronder enige ontwerpen zien plus een woningplattegrond, die indertijd revolutionair was. Veel groter dan ooit voor huurwoningen was bedacht en met ruimte voor alles en iedereen in het gezin.

woningplattegrond-a---2woning-interieur-jaren-70

In het ontwerp had elk gebouw een aantal paviljoens, de zogenaamde collectieve ruimten, bedoeld voor onder meer kinderopvang, hotelbedden voor logees, huiswerk maken en studeren, spelletjes, etc. De paviljoens lagen in het park, en buiten de paviljoens waren zitjes en vijvers. De ruimten zijn herkenbaar aan de zwarte blokjes bij de gebouwen, zie tekening plattegrond Bijlmer

ontwerp-maaiveldDe tekening voor het maaiveld ontwerp, met zijn overdaad aan bomen en bijzondere plekken. Zie ook rechts de romantische houten brug. De bruggen zouden later in zijn meeste brute, betonnen vorm worden uitgevoerd. En dat is ook mooi.

paviljoens-in-bijlmer-1967

De binnenstraat met paviljoens. De binnenstraat was ook zo breed dat je er met lorry’s doorheen kon. En ook de melkboer kon er met zijn kar in. Dit is overigens het 2de ontwerp. In het 1ste ontwerp lag de binnenstraat op de begane grond. Uiteindelijk werd het een binnenstraat aan de andere en koude kant van de flat.

ontwerp-bijlmer-met-voorzieningen

Het hoofdwinkelcentrum liep in het ontwerp van het Gulden Kruis naar het Bijlmer Station. Zie de langwerpige, grijze strook met de zwarte blokken. Bijna daaraan vast lag subcentrum Ganzenhoef, van Geinwijk tot aan Geerdinkhof.

gk-kwadrant-in-aanbouwTot slot het GK-kwadrant in aanbouw. Het is het gebied met de metrolijn Ganzenhoef-Kraaiennest dwars door het gebied op hoge pilaren. Vanaf 1983 zou het ’t Bijlmer Museum gaan heten. Rechts boven ligt aan de weg Grubbehoeve met Grunder, links boven is Gooioord, in aanbouw: Kleiburg. Gesloopt inmiddels: Grunder en Koningshoef onder Grunder. Op het gebied staan nu vinex-woningen. Kleiburg wordt zeer waarschijnlijk gedeeltelijk gesloopt.

2 thoughts on “Bijlmer Ontwerp

 1. Het is toch eigenlijk een schande dat in dit kader het 10-20 jarige bestaan van het multifunctionele Sub-centrum Ganzenhoef zelfs niet wordt genoemd. 10.000 m2 culturele-maatschappelijke- en gezondheidszorg voorzieningen voor ca 60.000 Bijlmerbewoners, door het ministerie van CRM gefinancierd als werkgelegenheidsproject tijdens de Suez-crisis.
  Natuurlijk hoogst pijnlijk dat het Grote-Stadsbestuur de exploitatiekosten na gereedkomen niet op zich wilde nemen en het centrum jarenlang heeft laten verloederen.
  Het zou eerlijk en nuttig zijn als Amsterdam en de dienst die deze rubriek heeft samengesteld eens te rade ging bij de nog bestaande bronnen en de ware geschiedenis van het Sub-centrum Ganzenhoef opneemt in de geschiedschrijving..
  Het NAI (HNI) in Rotterdam gaat mijn archief binnenkort verwerven dus daar kan ieder geïnteresseerde (en dat moet u toch zeker zijn) de nodige informatie vinden.

 2. paul bos schreef:

  Beste Paul,
  Er is geen “dienst” hier bezig je een loer te draaien. Ik zou je graag weer na zoveel jaren willen ontmoeten om 1 en ander o.a. uit te leggen en onze gemeenschappelijke onbegrepen frustratie over de bijlmer te delen.
  met veel respect,
  Paul Bos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: