Bijlmer Ontwerp

Als het aan de ontwerpers had gelegen, was de Bijlmer vol gestrooid met vijvertjes, kleine pleintjes met bankjes, allerlei soorten paviljoens, een gezellige binnenstraat in de flat op 1-hoog, met de zon in het gezicht en vele winkeltjes. De politiek en geld besliste evenwel anders. We laten u hieronder enige ontwerpen zien plus een woningplattegrond, die indertijd revolutionair was. Veel groter dan ooit voor huurwoningen was bedacht en met ruimte voor alles en iedereen in het gezin.

woningplattegrond-a---2woning-interieur-jaren-70

In het ontwerp had elk gebouw een aantal paviljoens, de zogenaamde collectieve ruimten, bedoeld voor onder meer kinderopvang, hotelbedden voor logees, huiswerk maken en studeren, spelletjes, etc. De paviljoens lagen in het park, en buiten de paviljoens waren zitjes en vijvers. De ruimten zijn herkenbaar aan de zwarte blokjes bij de gebouwen, zie tekening plattegrond Bijlmer

ontwerp-maaiveldDe tekening voor het maaiveld ontwerp, met zijn overdaad aan bomen en bijzondere plekken. Zie ook rechts de romantische houten brug. De bruggen zouden later in zijn meeste brute, betonnen vorm worden uitgevoerd. En dat is ook mooi.

paviljoens-in-bijlmer-1967

De binnenstraat met paviljoens. De binnenstraat was ook zo breed dat je er met lorry’s doorheen kon. En ook de melkboer kon er met zijn kar in. Dit is overigens het 2de ontwerp. In het 1ste ontwerp lag de binnenstraat op de begane grond. Uiteindelijk werd het een binnenstraat aan de andere en koude kant van de flat.

ontwerp-bijlmer-met-voorzieningen

Het hoofdwinkelcentrum liep in het ontwerp van het Gulden Kruis naar het Bijlmer Station. Zie de langwerpige, grijze strook met de zwarte blokken. Bijna daaraan vast lag subcentrum Ganzenhoef, van Geinwijk tot aan Geerdinkhof.

gk-kwadrant-in-aanbouwTot slot het GK-kwadrant in aanbouw. Het is het gebied met de metrolijn Ganzenhoef-Kraaiennest dwars door het gebied op hoge pilaren. Vanaf 1983 zou het ’t Bijlmer Museum gaan heten. Rechts boven ligt aan de weg Grubbehoeve met Grunder, links boven is Gooioord, in aanbouw: Kleiburg. Gesloopt inmiddels: Grunder en Koningshoef onder Grunder. Op het gebied staan nu vinex-woningen. Kleiburg wordt zeer waarschijnlijk gedeeltelijk gesloopt.

8 thoughts on “Bijlmer Ontwerp

  1. Het is toch eigenlijk een schande dat in dit kader het 10-20 jarige bestaan van het multifunctionele Sub-centrum Ganzenhoef zelfs niet wordt genoemd. 10.000 m2 culturele-maatschappelijke- en gezondheidszorg voorzieningen voor ca 60.000 Bijlmerbewoners, door het ministerie van CRM gefinancierd als werkgelegenheidsproject tijdens de Suez-crisis.
    Natuurlijk hoogst pijnlijk dat het Grote-Stadsbestuur de exploitatiekosten na gereedkomen niet op zich wilde nemen en het centrum jarenlang heeft laten verloederen.
    Het zou eerlijk en nuttig zijn als Amsterdam en de dienst die deze rubriek heeft samengesteld eens te rade ging bij de nog bestaande bronnen en de ware geschiedenis van het Sub-centrum Ganzenhoef opneemt in de geschiedschrijving..
    Het NAI (HNI) in Rotterdam gaat mijn archief binnenkort verwerven dus daar kan ieder geïnteresseerde (en dat moet u toch zeker zijn) de nodige informatie vinden.

  2. paul bos schreef:

    Beste Paul,
    Er is geen “dienst” hier bezig je een loer te draaien. Ik zou je graag weer na zoveel jaren willen ontmoeten om 1 en ander o.a. uit te leggen en onze gemeenschappelijke onbegrepen frustratie over de bijlmer te delen.
    met veel respect,
    Paul Bos

  3. joop dresscher schreef:

    haha nee laten we zeggen dat de overheid er iets moois van gemaakt heeft he

  4. […] In 1930 kwam zijn meest geavanceerde plan: La Ville Radieuse, Radiant City. Een stralende stad van kruisvormige wolkenkrabbers, die aangesloten waren op enorme snelwegen. Bedoeld voor hartje Parijs. Hij vond dat je een hele stad van te voren moest ontwerpen. Niks aan het toeval overlaten. Weg met die nauwe steegjes en kronkelstraatjes voor karren en paarden, weg met alle willekeurig gebouwde huizen! Rechte ruime straten voor auto’s; Het wonen optillen in de lucht en daaronder parken en natuur! Vanwege zijn voorliefde voor machines noemt hij een huis een ‘Woonmachine’. Het kwam er niet van. Gelukkig! De Bijlmer is gebouwd zoals Le Corbusier en ook Bauhaus bedachten, alleen eenvoudiger. Maar het woongenot van de bewoners bleek achteraf een utopie. Mensen zijn geen ideale playmobilpoppetjes in een poppenhuis. Het was te saai en ook te gevoelig voor misdaad. En zo’n utopische woonwinkelparkstad met paden of straten door de lucht, zo als Le Corbusier het zich had voorgesteld, is er nooit gekomen. Ja, Le Corbusier, met zijn meubels op het lichaam ontworpen; deurklinken organisch afgestemd op de handen; kleurige vlakken in de gevels en bonte muurschilderingen op z’n Cobra’s ….. een geniale idealist, met helaas ook enigszins fascistische sympathieën. Interessant om meer over de Bijlmer te weten? Open dan de link die ik hieronder heb gekopieerd. https://bijlmermuseum.com/het-bijlmer-ontwerp/ […]

  5. Dirk schreef:

    Mooie idealen maar een hel om in te leven. Herinner me nog goed de kakkerlakken inclusief eieren, spuiten op de trap, vuilniszakken/kinderwagens als kerstversiering in de bomen, elk weekend een gebroken ruit bij de gallerijdeur omdat iemand zijn sleutel was vergeten en pis van pitbull terriërs in de lift. Om nog maar niet van de dagelijkse berovingen en boxinbraken te spreken. In de winter waren verschillende panden op de bovenste verdiepingen helder verlicht met wit tl licht van de wiet kwekerijen. Toch denk ik ook wel met nostalgie terug aan die wijk, zou er alleen nooit en te nimmer meer willen wonen. Ex-bewoner van Grunder.

  6. Cees schreef:

    Vraagje de kempering is een flat 18 etages was er nog een ander gebouw in Bijlmer wat kempering heten

    • bijlmerblog schreef:

      We hadden K-Zuid: vier galerijflats aan de Karspeldreef: Kouwenoord, Klieverink, Kempering en Kralenbeek, alle vier 11 woonetages hoog. Wat later werden voor deze gebouwen torenflats neergezet: 18 etages hoog, met dezelfde naam als de bijbehorende galerijflat. De galerijflats werden alle vier gesloopt, de vier torens bleven.

  7. Harm schreef:

    Wij hebben met veel plezier in de Bijlmer gewoond. In Grunder, eerst aan de Binnenstraat, later negen hoog in een grote vijf kamer flat. Een zeer ondergewaardeerde wijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: