FAMILIES ’86

In de tijd van het Projectbureau Hoogbouw Bijlmermeer ( ’82 – ’86 ), kwam er 3 ton van Walter Etty, wethouder te Amsterdam om de Bijlmer te promoten. Blij met de Bijlmer organisator Henno Eggenkamp ontwikkelde voor een bedrag van 50.000 gulden een aantal projecten. Het beeld van Moeder Aarde / M’Aisa werd neergezet in de Grubbezee; fameus ontwerper Paul Mijksenaar ontwierp een nieuw logo Ontwerp-Paul-Mijksenaar-voovoor de Bijlmer, dat door de hooggeplaatsten nooit omarmd werd; fotograaf Arthur Blonk legde de potentie van onze verguisde wijk vast, bedoeld voor reusachtige billboards aan de grenzen van de Bijlmer, ook niet gerealiseerd; en de fotografe Madeleen Ladee werd uitgenodigd om de Bijlmer-mens te portretteren. Dat leverde ruim 20 foto’s op, waarvan hieronder een selectie. De foto’s werden in zwarte lijstjes gezet, een kado van Ikea, maar het hoofddoel werd niet bereikt: een monument van glazen panelen, waarop de foto’s gedrukt zouden worden, en waar je doorheen kon lopen. Bijlmer wethouder Berry Groen, voor de kunst en de kultuur, snapte er in 1987 helemaal niets van en keerde samen met het net opgerichte stadsdeel de rug naar alle genoemde projecten. En van het stadsdeel moest het geld komen om de projecten af te maken. Gelukkig had de organisatie zelf voldoende geld om M’Aisa in beton gestalte te geven, voor 10.000 gulden, inclusief het honorarium voor de ontwerper Chaim Oren, en dankzij de hulp van de afdeling beplantingen, die toen nog volstrekt eigenwijs zijn gang kon gaan. Zij leverde gratis het betonnen fundament. Het beeld werd later een icoon en het stadsdeel nam het beheer op zich.

In ’87 bood het inmiddels opgeheven Projectbureau zijn archief aan het stadsdeel aan, maar die weigerde het over te nemen. Voor het verleden had men geen belangstelling, want met eigen bestuurders aan het roer zou het allemaal beter gaan dan met zo’n eigenwijze ambtenaar als Paul Bos, de baas van het bureau.

familie-4familie-7familie-17familie-8

familie-20familie-1familie-16familie-9familie-3familie-21familie-12

4 thoughts on “FAMILIES ’86

 1. de Nijs schreef:

  Is er ook een echt museum wat je kunt bezoeken?

 2. Ria schreef:

  Goedemorgen,
  Is er ook een opname aanwezig van de herdenkingsdienst in de RAI op 7 oktober 1992? Ik zou die nog eens willen zien. Zo indrukwekkend.
  Groeten,
  Ria van der Kooij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: