De heren achter het Metro-ontwerp

Station-Ganzenhoef.-Toegang-onder-wegviaduct-14-april-1977-500De metrolijnen naar de Bijlmer en Gaasperdam, lijn 53 en lijn 54, werden ontworpen door architecten van Publieke Werken, eerst Ben Spängberg alleen en twee jaar later terzijde gestaan door Sier van Rhijn. In totaal 12 jaar duurde het ontwerpproces. Ze ontwierpen de buizen voor de metro, de schuilkelders, die onder een aantal stations moesten komen, de stations zelf, en het klapstuk: de metershoge verbinding dwars door het maaiveld van de GK-buurt ofwel het Bijlmermuseum-gebied, van Ganzenhoef naar Kraaiennest.

Het BijlmerMuseum gaat er op zaterdag 21 juni en zondag 22 juni, tijdens de Open Art Zuidoost, aandacht aan besteden tijdens een bijzondere verkenningstocht naar de kunst, de werkelijk monumentale kunst en het materiële en immateriële erfgoed van de Bijlmer. Onder de werkelijke monumentale kunst, ook wel samenlevingskunst te noemen, verstaan we de Bijlmer zelf, naar het ontwerp van Siegfried Nassuth/Ton de Gier, en het metro-gebeuren.

We vertrekken beide dagen om 15.00 uur vanaf de markt bij metrostation Kraaiennest. We reizen te voet, per metro, per elektrokar en drakenboot.  Kosten: 7,50 euro p.p., inclusief een mooi boekje. Aanmelden kan via: bijlmerm@xs4all.nl. Onderweg hebben wij diverse sprekers, zoals architect Pi de Bruijn, kunsthistorica Niesje Johannes en architectuurhistoricus Jeroen Schilt.

Viaduct-1100-meter-lang-2-500Ben-Spängberg-met-collega-en-vriend-P.H.-van-Rhijn-500

Meer weten over Spängberg en het ontwerp: lees deel 1 en deel 2.

Foto’s: Station Ganzenhoef, metrobaan Ganzenhoef/ Kraaiennest, beide ontwerpers bij een stations entree op de Wibautstraat, allemaal jaren ’70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: