Nagele: de platte Bijlmer in een andere polder

nagele-7Onlangs bezochten we Nagele in de Noordoostpolder. We maakten er een fotoverslag van dat op Flickr staat. De inleidende tekst bij die reportage vindt u hieronder. Teksten bij de foto’s in de reportage vertellen de rest van het verhaal.

Nagele in de NoordoostPolder is van de jaren ’50, toen ons land in wederopbouw was. Nagele ligt onder Emmeloord, tussen het oude eiland Urk en het bijna geheel verdwenen Schokland, ook vroeger een eiland, in de buurt van de monding van de IJssel. Nagel is vernoemd naar het eiland Nagel, dat in de middeleeuwen door de golven verslonden werd.
Nagele is het eerste echte dorp in de Noordoostpolder. Daarvoor woonde het volk ofwel bij de boerderij of in losse rijtjes woningen, de behuizing voor de ambtenaren. In Nagele mochten poldergebonden mensen wonen en niet poldergebonden types. Dat was nieuw voor de polder.
Nagele moest ook het voorbeeld worden van het na-oorlogse, moderne dorp, geheel opgezet naar de principes van het nieuwe bouwen, met veel licht, ruimte en groen, met rechte lijnen, hoven en strokenbouw, met een centraal centrum voor winkels, scholen en kerken in het groen, met het doorgaand verkeer buiten het dorp. Nagele is qua principes van stedenbouw bijna geheel gelijk aan de Bijlmermeer. Alleen de hoogbouw ontbreekt.
Nagele werd ontworpen door Van Eesteren (ook Amsterdam nieuw west en Buitenveldert), Gerrit Rietveld, Aldo van Eijck e.a.
Nagele heeft zijn eigen museum en krijgt binnenkort een grote renovatiebeurt, die het definitief tot cultureel erfgoed moet bombarderen.
Nagele heeft in 2014 nog geen 2000 inwoners, in de Bijlmer de bevolking van de flats Kleiburg en Kikkenstein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: