Bijlmer Vernieuwing hinkt voort

Klieverink,-jongerencontainersAls de stad Amsterdam over 10 jaar 750 jaar bestaat, zal de Noord-Zuidlijn wel rijden en wellicht hebben we dan ook het project Bijlmer Vernieuwing volbracht. Voorlopig kent dat project, dat volgens plan begin 2000 rond had moeten zijn, nog vele lege plekken: woon- en bouwlocaties die de Bijlmer onder meer hadden moeten voorzien van 10% meer woningen dan de inmiddels 7000 gesloopte appartementen.

Dit jaar wordt er in ieder geval weer gebouwd, bijvoorbeeld aan een knal oranje-geel blok containers voor jongerenhuisvesting op de plek waar ooit garage Klieverink lag (zie foto hierboven), en waar volgens plan een nieuwe woontoren gebouwd zou worden, net zoals bij Kouwenoord, Kempering en Klarenbeek. Achter het blok ligt nog een ruim bemeten grasveld dat  op woningen wacht, terwijl tegenover het blok het oude winkelcentrum Kraaiennest is omgebouwd tot een weide zonder sloten en koeien. Het is wachten op geld voor woningen en bedrijfsgebouwen.

Bonte-KraaiHet ernaast gelegen buurtcentrum De Bonte Kraai is inmiddels al een paar maanden gerenoveerd en heropend, en heeft volgens de folder ook een druk programma aan cursussen en inloop-activiteiten, behalve natuurlijk in het weekend. Het ziet er desondanks altijd verlaten uit. Een gebouw dat nergens toe uitnodigt en niet kenbaar maakt wat het is. Te vrezen valt ook dat een heleboel bewoners niet weten wat een buurthuis is. Het is een type voorziening dat zo ontzettend des hollands is en zo hoort bij de wederopbouw van Nederland na de laatste wereldoorlog, dat het zeker door vele migranten niet gezocht wordt. En bovendien: het is niet meer het open centrum dat het ooit was en zich, mede gerund door vrijwilligers, die tevens bestuurder waren, actief voor de buurt inzette. (Semi)ambtenaren doen er het beleid en het werk.

nieuw-KraaiennestBonte-Kraai-2Langs de Daalwijkdreef, op het oude gebied van de flats Egeldonk en Eeftink wordt momenteel gebouwd aan een laagbouwwijk met koopwoningen, vernoemd naar de edelsteen Emerald. Het is een soort fusion product van na- en vooroorlogse architectuur, waarmee heel Nederland zich inmiddels rijk en gezellig rekent. Aan de voorkant verzuipt het bijna aan de hoog gelegen dreef en aan de achterkant rust het ten dele op een moestuin en een crossbaan die jaren geleden werden aangelegd om het groen na de sloop van de flatgebouwen nog enige meerwaarde te geven. Uitzicht is er op de flat Gravestein, met onder meer een beschutte hangplek en een achterdeur voor de voedselbank.

Emerald-2Emerald-3Emerald-6

Emerald-5hof-GravesteinVoorbij de Gooiseweg, achter het World Food centrum in Develstein, de containerblokken voor studenten en twee delen overgebleven Daalwijk ligt bij gebrek aan beter, en gelukkig maar, een pracht van een parklandschap met mooie boompartijen, op de oude grond van de flats Develstein, Dennenrode en rest Daalwijk. Ooit was er in dit gebied veel water bedacht met woontorens op landtongen. Er hoorde zelfs een meanderende veenrivier bij, bedacht door de stedebouwkundige Ashok Bhalotra, als symbool voor leven en dood en met bij de Gooiseweg een heuse poort. Zijn plan werd omhelsd door het stadsdeel, maar mede door geldgebrek niet gerealiseerd, net zomin als zijn Plein der Continenten en de Straat der 1000 kulturen. De nieuwe Bijlmer werd dan ook steeds meer gedicteerd door de markt, waarbij stedebouwkundige visies voorgoed het onderspit dolven. En ook in deze buurt aan de Daalwijkdreef, in de schaduw van Daalwijk, ligt een sinds kort volledig gerenoveerd buurthuis, Anansi getiteld, even weinig uitnodigend als De Bonte Kraai. Maar wie weet weten de vluchtelingen het te vinden, want voor hen wordt momenteel driftig aan slaapplekken gebouwd in de plint van Daalwijk, waar tot voor kort honderden meters bedrijfsruimten jaren leeg stonden.

Dennenrode-park

 anansi-2Anansi-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: