De montage van de Bijlmer

B-kranen-1De ooit zo toegejuichte en later zo verguisde Bijlmer werd gemonteerd met reusachtige kranen, die de geprefabriceerde onderdelen van de Bijlmerflats op de juist plaats zetten. In zeven jaar tijd zo’n 13.000 galerijflats van 10 woonlagen met een onderhuis voor de bergingen, veelal 400 meter lang en in een geknikte vorm. Een van de systeembouwers  was E.B.A. uit Amstelveen, onderdeel van de indertijd roemruchte Ogem Holding. E.B.A. had een eigen modulair bouwsysteem ontwikkeld en de bouwelementen werden via een speciaal ontwikkelde dieplader uit de eigen betonfabriek in Oss aangevoerd.

Voor de systeembouw werd indertijd gekozen omdat die goedkoop zou zijn en omdat het ministerie voor Volkshuisvesting Amsterdam had toegezegd dat ze duizenden woningen extra mocht bouwen als voor systeembouw gekozen werd, want deze bouw was niet alleen goedkoop maar ook snel, en het ministerie wilde van de woningnood af. De systeembouwers wisten hun positie perfect uit te buiten. Ze dwongen niet alleen een mooie prijs per woning af, gemiddeld zo’n 35.000 gulden, maar vertelden er ook bij, dat die prijs alleen haalbaar was, als de woonblokken lineair en zo lang mogelijk zouden zijn. Ontwerper Nassuth wilde evenwel geen lange stroken en bedacht mede daarom de geknikte flat. Zo had hij een mooiere vorm en kon hij voldoen aan de eis van de lengte. De knik in de gebouwen werd 120 graden, want die bocht kon de treinbaan nog net nemen.

De foto’s bij dit verhaal zijn van een onderhoudsmonteur bij E.B.A. In een begeleidend briefje vertelt hij nog, dat E.B.A. de Bijlmer niet overleefde. Toen in ’73 de meeste Bijlmerflats gereed waren, ging het bedrijf failliet

B-kranen-3

3 thoughts on “De montage van de Bijlmer

 1. […] Het in Denemarken ontwikkelde Panagro Larsen en Nielsen-montagebouwsysteem en later ook het EBA – […]

 2. Robert Klaassen schreef:

  De gemiddelde bouwprijs van een EBA ll flat was HFL 32.000. Het systeem bestond uit vloerplaten, galerijplaten en binnenwanden uit de fabriek in Oss. op de site was een prefab-fabriek voor binnenspouwbladen, kopgevelpanelen en consoles.
  De wanden werden in gietbouw uitgevoerd. Architect was bureau Kromhout groet, constructeur van Rossum, systeemuitwerking Bouwbureau EBA.
  EBA werkte hier met Hilgers torenkranen. EBA was toendertijd een privé bedrijf van de fam. Egas en geen onderdeel van de Ogem.

  • Adrian Snoodijk schreef:

   Mooi dat de geschiedenis van EBA en Bijlmer levend wordt gehouden, compliment! Hartelijke groeten van de…onderhoudsmonteur. Adrian Snoodijk.

   p.s. ik heb geen bezwaar tegen het vermelden van mijn naam. Misschien levert dit nog wat reacties op. Mogelijk dat bij Saan in Diemen ook nog info over de Bijlmer beschikbaar is.

   Outlook voor Android downloaden ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: